PROGRAMIN AMACI

Gıda Teknolojisi Bölümü, gıda sanayinde hammaddelerin üretiminden başlayarak tüketici tarafından kullanımına kadar uzanan gıda zinciri içinde, ara eleman olarak işlev üstlenebilecek, gerekli bilgi ve beceriye sahip mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Günümüzde ve gelecek yıllarda Gıda teknolojisi alanında iyi yetiştirilmiş, çağdaş ve bilimsel çalışacak elemanlara ihtiyaç vardır.

 

PROGRAMIN KAPSAMI

Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen ve güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.

Gıda sektöründe üretim kalitesinin artırılması iyi bir teknolojiye, ambalajlama, uygun muhafaza, dağıtım ve depolama sistemine bağlıdır. Tarımda yaşanan gelişmeler, gıda sektörümüze de yansımış, bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimini artırmıştır. Tahıl, süt, meyve sebze fermantasyon çay, yağ, et-balık ve şekerli ürünleri ve işleme tesisleri yurt geneline yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak da işlenmiş gıda ürünlerinin ihracatının gıda sektörünün gelişmesine büyük katkıları olmuş, gıda ürünlerimizin dış satımındansağlanan döviz girdileri bugün hiç küçümsenmeyecek boyutlara ulaşmıştır.

Türkiye’de gıda sanayinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi, kaliteli üretimin artması ve dış pazarda rekabet etmesi çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır. Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları işletmelerde oto kontrol laboratuvarlarının artışı dolayısıyla eğitimli, nitelikli, yetişmiş eleman ihtiyacını artırmaktadır.

Ayrıca ülkemizdeki gıda sektörlerinin problemlerini çözmek ve dünya ölçeğinde hak edilen yere gelmek için gıda sektöründe yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde gıda biliminde bilgili, gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilecek bilgi ve beceriye sahip elemanlara ihtiyaç bulunmaktadır.

 

PROGRAMIN TANITIMI

Afyonkarahisarı’ın ilçeleri arasında gıda üretimi bakımından Şuhut ilçesinin ayrı bir önemi vardır. Merkeze çok yakın bir mesafede olan bu yörede birçok farklı gıda maddesi üretilmekte olup hem Afyonkarahisar ilinin hem de çevredeki illerin ihtiyaçları karşılanmaktadır. Gıda üretimi açısından önemli bir yere sahip olan Şuhut’ da üretilen bu gıdaların büyük kısmı yine bu yörede işlenmekte olup yöre ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Yörede bulunan gıda fabrikaları ve gıda işletmeleri öğrencilerimizin uygulamalarını sağlıklı bir şekilde yapabileceği, görgü ve becerilerini arttırabileceği yerler olarak eğitime katkısı olmaktadır. Hem bu yörede hem de cevre illerde gıda üretimi konusundaki ara işgücü ihtiyacı dikkate alındığında gıda teknolojisi bölümü öğrenciler tarafından tercih edilen bir program olarak karşımıza çıkmaktadır.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Şuhut Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümü 2008- 2009 öğretim yılında yılında açılmış olup aynı yıl öğrenci öğrenci kabulü gerçekleştirilmiştir.

Gıda Teknolojisi Programı eğitim öğretim faaliyetlerinin devam ettiği bir eğitim binası mevcuttur. Bilgisayar ve gıda uygulama laboratuvarlarımız aynı bina içersinde mevcut olup öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. Merkeze olan yakınlığımız ve ilçede bulunan KYK erkek ile kız öğrenci yurdu nedeniyle hem mevcut okuyan öğrencilerimiz hem de gelmesi planlanan öğrencilerimiz açısından il ve ilçemizde barınma konusunda bir sıkıntımız bulunmamaktadır.

Bölüm olarak hedefimiz gıda biliminde bilgili, gıda laboratuvarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceriye sahip, kendini ifade edebilen, becerikli ve donanımlı gıda teknikerleri yetiştirmektir.

 

MEVCUT İMKANLAR

Gıda Teknolojisi Bölümü tarafından kullanılmakta olan Gıda Uygulama Laboratuvarımız öğrencilerimizin ihtiyaç duyabileceği birçok teknik donanıma ve malzemeye sahip bulunmaktadır. Laboratuvarımızda bulunan teknik donanım ve malzemelerimiz laboratuvarımızın kuruluş aşamasında Şuhut’ lu Gazimiz Gazi Musa Asma tarafından alınarak okulumuza bağışlanmıştır. Laboratuvar çalışmaları ile derslerde alınan teorik bilgilerin uygulamalı olarak öğrencilere gösterilerek pratiklik kazanmaları ve el becerilerinin artması hedeflenmektedir. Bölümümüzde yine çok amaçlı bir bilgisayar laboratuvarı ve kütüphane mevcut olup öğrencilerin buralardan istifade etmeleri sağlanmaktadır.

Ayrıca öğrencilerin eğitimine katkı sağlamak, görgü, beceri ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla yıl içerisinde çeşitli teknik geziler, gıda fuarlarına katılım, seminer, piknik etkinliği gibi organizasyonlarda düzenlenmektedir.

 

İŞ OLANAKLARI

Gıda teknolojisi eğitimi alarak, staj sonrası mezun olan öğrenciler gıda teknikeri meslek Unvanı alarak ön lisans diplomasına sahip olurlar.  Gıda Teknikerleri, özel sektör veya kamu kurumundaki görevi itibariyle üst düzey yönetici veya mühendis ile teknisyen arasında bir pozisyonda çalışabilmektedir. Bu bilgi ve beceriye sahip bir tekniker, işletmelerde liderlik ve yöneticilik basamaklarında görev alabilirler.

Gıda teknikerleri, gıda üretimi yapan tüm fabrikaların yönetim, üretim, laboratuvar, vb. bölümlerinde, özel gıda kontrol laboratuvarları vb. birçok işyerinde iş imkânı bulabilmektedirler.

Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb. yerlerde de yönetim, üretim, kalite kontrol, satış, satın alma elemanı olarak çalışabilmektedirler.  Ayrıca kendileri de mandıra vb. işletmeler kurarak çalışabilirler. Gıda sektöründe gelişmiş teknolojilerden yararlanarak üretim yapan işletmelerin çoğalması bu alanda nitelikli eleman ihtiyacını sürekli kılacaktır.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerin Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Kimya bölümlerinde de öğrenime devam edip lisans mezunu olabilir ve aldıkları meslek unvanına göre ilgili sektörlerde çalışabilirler.

 

Gıda Teknolojisi Bölümü Fotoğraf Galerisi İçin Tıklayınız…

25 Şubat 2016, Perşembe 5762 kez görüntülendi